Menu

Complexe vijzeloperatie Weena succesvol afgerond

De Nieuwe Norm | Actueel | Complexe vijzeloperatie Weena succesvol afgerond

De transformatie van voormalig kantoorpand aan Weena 750 is in volle gang. Het absolute hoogtepunt van dit proces vond afgelopen dinsdag plaats tijdens het opvijzelen van het 50 meter hoge gebouw. Dit was nodig om de 500.000 kg belasting uit 16 bouwlagen van twee bestaande kolommen op één nieuwe kolom over te dragen. In slechts een halve dag werk is deze complexe operatie met groot succes verlopen.

Het kantoorgebouw wordt getransformeerd tot een multifunctioneel gebouw met 104 hotelappartementen, winkels, horeca en kantoren en krijgt daarmee een nieuw leven. We hebben IMd ingeschakeld als constructief adviseur voor de complexe ingrepen die plaatsvinden bij dit project.

Vijzeloperatie
In de plint van het gebouw zijn verschillende zelfstandige retail- en horecaunits gepland. Hiertoe wordt de gevel van de begane grond en eerste verdieping in zijn geheel vervangen door een transparante gevel, vormgegeven in stijl van de aangrenzende nieuwbouw FIRST Rotterdam. Voor de nieuwe gevelindeling worden er op de begane grond en eerste verdieping twee kolommen gesloopt en komt er één nieuwe staal-betonkolom voor in de plaats. Om de krachten op een verantwoorde manier over te dragen, zijn er vier hydraulische vijzels geplaatst op de vooraf gemaakte staal-betonkolom, die het 50 meter hoge gebouw tijdelijk hebben gedragen. Tijdens dit vijzelproces is de druk op de vijzels in vier stappen opgevoerd, terwijl letterlijk tegelijkertijd de bestaande kolommen in vier stappen zijn doorgeboord met vier betonboren. Twee lassers stonden stand-by om de nieuwe kolom bovenaan te fixeren aan de bestaande constructie. Door de gedegen voorbereiding, middels onder andere het grafisch inzichtelijk maken van de verschillende stappen tijdens de uitvoering, is de ingewikkelde operatie geslaagd.

10 maart 2017